Monday, October 5, 2009

Cineva pe nume Albert


.... si cand spun asta ma refer la ideea de baza pe care a adus-o in lumea stiintifica: relativitatea.

Intr-adevar observatorul actioneaza ca un filtru la nivelul caruia timpul si distantele evenimentelor sunt masurate. Ca masuratoarea facuta de doi observatori este intodeauna diferita (doua ceasuri nu arata niciodata fix aceeasi ora) e un lucru stiut de toata lumea.

Prin urmare, Einstein a fost cel care a pus in cuvinte natura, si bine a facut. Pun pariu ca foarte putini reflectasera asupra acestor aspecte la vremea aceea, iar cei care o facusera nu ajunsesera la o coerenta a gandurilor suficienta pentru a exprima aceasta idee, dar sa raspunda si la clasica intrebare : de ce?

Ideea e simpla: nimic nu dureaza o vesnicie. Traducand asta in termenii zilelor noastre, nimic ar insemna frumusete, bani, putere, pozitie sociala, numar de masini parcate in fata vilelor de vacanta, etc.

Demonstratia acestui lucru ar putea fi reprezentata chiar de criza prin care trecem cu totii dar mai cu seama milionarii/miliardarii lumii (caci pe ceilaliti amarati nu-i stie nimeni). Rata sinuciderilor a crescut considerabil in ultimul an in randul acestei categorii sociale. Afectati de gravele pierderi financiare cele mai bogate personaje ale Globului aleg sa-si puna capat zilelor.

Ce este ironic in toata povestea asta, este faptul ca mult mai putine persoane aleg aceasta varianta in urma pierderilor de natura umana, spirituala. Lumea se sinucide pentru hartii, pentru politele care asigura ca poti avea totul prin intermediul lor. Dar oare chiar totul? Merita atat de mult niste hartie buna de tipar?


Oare s-ar fi gandit vre-o clipa Einstein la impactul orbitor pe care teoriile sale urmau sa-l aiba asupra omenirii?

No comments:

Post a Comment