Wednesday, September 23, 2009

Cine cauta gaseste


In Romania, asa mica, pricajita, saracacioasa in multe puncte importante pentru societate si vorbita de multa lume de rau, lucruri bune se intampla la tot pasul. Este adevarat ca trebuie sa stii sa le cauti insa in fond si la urma urmei asa este si normal.


Sa luam de exemplu o persoana cu o vizibilitate mare atat offline, in cercul de prieteni, cat si online, prin imaginea virtuala pe care a dat-o numelui prin afirmatiile, comenturile, articolele sale. Ei, aceasta persoana daca face un lucru rau, lumea afla imediat. Vestea se transmite pe diferite canale de comunicatie intre membrii retelei sociale din care individul face parte intr-un timp foarte scurt si de asa natura incat ii este afectata in mod negativ si greu reparabil imaginea.

Ei, asa se intampla si in cazul Romaniei in care ma aflu eu acum.


Este adevarat ca in mare parte acest lucru se datoreaza retelelor media care, in marea lor majoritate, promoveaza un anumit tip de informatie, de interes si pe intelesul publicului larg. Din cate am inteles pana acum motivele ar fi cam doua la numar:


- daca ii spui lui Nea Gheorghe din fundul Moldovei ca uite ce piesa de teatru se joaca la National sau ca nu stiu ce carte de milioane a aparut o sa te injure in fata. Dar ce el stie si poate sa vina pana aici sa vada o piesa de teatru? Si daca sta sa citeasca cine-i mai sapa lui pamantul? Sau daca ii spui Coanei Leana ca uite ce frumos canta fata aia la pian, o sa-si puna acasa cand face mancare pentru Nea Gheorghe altceva decat clasicele manele?


- ziaristii sunt platiti pentru munca asta cu salarii de zece ori mai mari decat sunt platiti aceiasi ziaristi in strainatate, motiv pentru care trebuie sa stea si sa inghita ce li se cere si sa publice articole de doi bani;


Ok, in In Romania mediul urban si cel rural sunt cam jumatate-jumatate. Din cel urban, foarte probabil jumatate din populatie provine tot din mediul rural. Ceea ce ar insemna cam 75% populatie cu o amprenta rurala extrem de pronuntata. Deci e de inteles de ce avem la TV si in ziare majoritar informatie de proasta calitate.


Nu as vrea sa se inteleaga ca as avea ceva impotriva inculturii persoanelor din mediul rural. Este de intels ca acolo prioritatile si valorile sunt putin diferite de cele din mediul urban. Nu ai cum sa ai vezi alta cale daca nu are cine sa ti-o arate (si aici ma refer la intreg mediul social din care face parte individul). Ar fi ca si cum te-ar lua cineva si te-ar duce intr-un loc necunoscut cu obiceiuri al caror rost nu-l intelegi, cu o mancare pe care nu ai mancat-o in viata ta si la care din start ai sa strambi din nas, si te-ar lasa acolo fara nici o explicatie. In cateva luni cu siguranta te obisnuiesti si lucrurile ti se vor parea normale. Daca nimeni nu te duce nicaieri...


Dar asta nu inseamna ca in realitate totul este negru si sumbru si nimic bun nu se intampla aici. Nici pe de parte.


Un singur exemplu pe care vreau sa-l sustin, pentru ca eu consider ca valoarea evenimentului este deosebita, este Festivalul International George Enescu.

Anul acesta a avut loc editia a XIX-a a unui festival initiat tocmai prin 1958 si care intruneste, o data la doi ani, orchestre si artisti de renume mondial. Anul acesta festivalul s-a desfasurat (si inca mai sunt cateva zile) in perioada 30 August- 26 Septembrie, deci aproape o luna, timp in care au concertat
Orchestra Filarmonică Radio France, Royal Philharmonic Orchestra, Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra şi Orchestra de Cameră din Viena. Pe langa aceste nume au avut loc si spectacole- eveniment precum "Oedipe", de George Enescu.

A fost frumos, este frumos, si peste doi ani va mai fi frumos.

Si chestia asta se intampla chiar in Romania. :)


No comments:

Post a Comment