Wednesday, June 17, 2009

Dor de Eminescu


"Traind în cercul vostru strimt Norocul va petrece,
Ci eu în lumea mea mă simt Nemuritor si rece."
Luceafarul


Astazi se deschide editia Bookfest 2009. Zilele astea ne putem da intalnire cu scriitori si carti de valoare, ne putem cufunda in lectura din cap si pana la picioare.

Imagine de ansamblu:

Trenul opreste in statie. Nimeni nu stie de unde vine si incotro se duce. Nu este afisat pe nici o tabela cu mersul trenurilor. Este atat de vechi si ruginit....Parca nu-ti vine sa te sui. Unii dintre noi se grabesc foarte tare si isi asuma riscul sa piarda cateva ore in cazul in care drumul este gresit. Ne urcam. Un somn puternic ne cuprinde de cum porneste. Inchidem ochii parca pentru o secunda. Uitam complet unde trebuie sa ajungem. Ne trezim buimaci cand conductorul anunta sfarsitul calatoriei.

Complexul Romexpo. 5 zile si 5 pavilioane dedicate rafturilor de carte. Lume multa dar foarte putina.

Aici se intalnesc oameni si ideii, viata cu moartea, trecutul cu prezentul si viitorul.
Se fac lansari de carte. Scriitori ai zilelor noastre tin discursuri de prezentare. Se vorbeste mult si se citeste si mai mult. Se discuta si se impartasesc idei si pareri despre arta si cultura.
Daca iti lipsesc, poti sta pe canapea la o discutie tete-a-tete cu Eliade si Maitreyi, cu Eminescu si Veronica, cu bunul si actualul Caragiale sau poti asculta cum ploua lin cu Bacovia.

Este o lume rupta de ziua de azi, este o bula temporala smulsa parca realitatii absurde de zi cu zi.
Oamenii vin aici sa-si hraneasca sufletele. Pentru cateva momente trupul devine doar mijlocul de transport al sufletului, este sticluta in care se odihneste inchisa bine esenta.

Se simte un miros puternic de simtaminte, adie o rafala de vant al cunoasterii, se aud file de timp intorcandu-se cu seninatate. E aer curat si miroase bine.

Avem nevoie de carte.

No comments:

Post a Comment