Tuesday, June 30, 2009

Sunetul muzicii


Cine s-ar fi gandit in anii 1700-1800 ca Mozart, Bach Bethoven se vor canta cu atata voluptate la chitara electrica? Poate doar Hortensiei Papadat-Bengescu sa-i fi trecut una ca asta prin minte cand a scris “Concert din muzica de Bach”.

Ei bine dragii mei, s-a cantat. S-a cantat si s-a trait alaturi de Bach, Beethoven, Schumann, Bizet, Brahms, Ceaikovsky si bineinteles Mozart vreme de un secol si jumatate.

Sala a fost plina, dar nu asa de plina cum m-as fi asteptat. Pacat.

Lasand la o parte chitara electrica si bineinteles Orchestra Nationala Radio despre care nu pot sa spun decat ca au fost extraordinare, am avut ocazia sa cunoastem un om fara de care nu se poate.

Este vorba de maestrul Tiberiu Soare, dirijorul orchestrei simfonice. Si cand spun fara de care nu se poate, pornesc de la premisa ca pana acum nu am inteles foarte bine rolul pe care dirijorul il are intr-o orchestra. Nu cunoscusem ce-i drept niciunul care sa dirijeze suflete.

In timpul spectacolului, avand aparatul de fotografiat la mine, si pentru ca imi placea foarte mult ce aud, ma tot intrebam cum s-ar putea fotografia sunete. Ma tot gandeam cat de rau e sa fii surd, si cum nu pot beneficia oamenii cu astfel de probleme de o asemenea minunatie muzicala. Mi-am dat seama apoi, ca mai rau e pentru cei care au urechi de auzit si nu le folosesc. Da…intr-adevar, mare pacat. Si totusi, ei au posibilitatea de-a alege, cei de mai sus nu.

Ma tot gandeam ca daca as putea sa fotografiez cumva sunetul ce bucurie as aduce celor care vor sa il asculte si nu au cu ce.

- Dar cum sa faci asta ? Ai innebunit de-a binelea, imi spuneam.

Gandul nu-mi dadea pace. Am apropiat aparatul de frunte si in obiectiv l-am vazut pe dansul. Cu putinele mele cunostinte foto si cu ajutorul aparatului care mereu ma cearta ca nu ma bucur de tot ce stie el sa faca, am incercat sa surprind sunetul. Uneori am reusit, alteori nu.

Cele cateva fotografii putin mai reusite pot spune ca se datoreaza maestrului Soare. La fel si tot ce s-a intamplat in acea seara in sala de spectacol.

Despre dansul…e tanar, inteligent, simtitor cu multa putere de munca, cu 100% din viata muzica.

Daca nu stiti sa ascultati, va poate invata in orice clipa. Daca nu l-ati vazut pana acum, va spun cu toata sinceritatea…trebuie sa o faceti. Este o muzica in sine, este un spectacol, este un miracol de om.

Maestre Soare, fara dumneavoastra chiar nu se poate !

No comments:

Post a Comment